Интернет тревожи половината родители у нас

50% от родителите у нас споделят, че имат опасения за децата си, когато са в интернет. А вече всеки ден 38% от децата са онлайн, стана ясно на кръгла маса по безопасност на децата в интернет.
„Това, което се случва на нашите деца, когато застанат пред компютъра, е грижа на цялото общество”, заяви Нели Стоянова, директор на “Информационно общество и информационни технологии” към ДАИТС.
Пресконференцията съвпадна с издаването на най-новия сборник, подготвен от експерти на ДАИТС – „Децата в новата информационна среда.” Книгата обединява документи и препоръки на Съвета на Европа за правата на децата в новата комуникационна среда, свободата на изразяване и възможностите за обучение.
Според проучване на портала az-deteto.com, най-активни са децата на възраст между 9 и 15 години (62%), като 38% от българските деца в Интернет са онлайн всеки ден. Децата най-често ползват Интернет в къщи – 81%, докато само 13.9% влизат в мрежата от училище и 7.4% – от Интернет клуб, разкри Жюстин Томс от детския портал.
Анкета, проведена сред деца от 6 до 14 години от София, показва, че всички деца (100%) на тази възраст ползват Интернет. По-голямата част от родителите споделят, че контролират децата си, а близо половината имат опасения от това, че детето им ползва Интернет. Над 90% от родителите признават, че нямат специален софтуер на компютъра си у дома, който да предпазва от посещения на нежелани сайтове.
„Майкрософт вече предостави на всички, които искат да научат повече за сигурността онлайн, учебна програма за безопасно поведение в Интернет със ситуационни игри и въпроси, разработена в рамките на глобалната инициатива „Партньори в познанието” и достъпна чрез Мрежата на учителите-новатори (http://www.teacher.bg/), както и на сайтовете на медийни партньори на кампанията,” каза Огнян Киряков, генерален директор на Майкрософт България.
В международния ден за безопасен Интернет – 12 февруари 2008 г. ще се състои премиерата на документално-образователния филм “Сърфирам безопасно”, създаден като част от кампанията “Децата безопасно в Интернет”. Премиерата ще е в Дом на киното, София, от 19.30 ч., а входът е свободен.
Участниците в днешната Кръгла маса видяха кратък откъс от филма “Сърфирам безопасно”, заснет като част от кампанията “Децата безопасно в Интернет” и се срещнаха с главния герой на филма – 12 годишният Илия.

Коментар