Сирма Груп ще говори в неделя

Пресконференция по повод фалстарта на ИТ системата за записване в детските градини ще даде Сирма Груп в неделя от 14 часа в БТА.
Говорител по горещата тема, която предизвика многобройни коментари през седмицата, е Явор Джонев. От компанията разработчик на софтуера посочват, че единствено той е валидният източник на информация по случая.
На старта си в понеделник информационната система не успя да се справи с наплива от регистрации и се срина за няколко часа. От Сирма обявиха, че това се дължи на хакерски атаки, като на всяка една заявка за легитимна регистрация са се падали по 10 злонамерени.
 
Обяснението на компанията обаче беше критикувано в медиите. Повечето коментатори съзряха проблема в самата система, която не е могла да реагира на многократните панически опити на родителите да регистрират децата си, и се усъмниха, че е имало каквато и да е хакерска намеса.
 
Междувременно в медийното пространство беше лансирано технологично решение за справяне с подобни проблеми в публичните сайтове. Става въпрос за система на Citrix, която лансира компанията Парафлоу.
 
Въпреки обяснението с хакерите, Сирма все пак се извини на родителите и институциите за причиненото неудобство и пое отговорността за случая.

Коментар