Е-гласуване ще определи дизайн на юбилейно евро

Европейците ще гласуват през интернет за предпочитания от тях нов дизайн на възпоменателна евромонета по случай 10-та годишнина на единната валута. През 2009 г. всички 15 страни от еврозоната ще емитират възпоменателна монета от 2 евро с нов дизайн, съобщиха от Европейската комисия.
След конкурс между националните монетни дворове в еврозоната, всеки от които ще предложи проекти, печелившият дизайн ще бъде избран чрез обществено гласуване на специален сайт  за дизайн на евромонетата.
Гласуването ще приключи на 22 февруари 2008 г., а спечелилият дизайн ще бъде обявен три дни по-късно. Гласувалите пък имат шанс да спечелят комплект колекционерски евромонети с висока стойност.
На 1 януари 1999 г. еврото стана новата валута на 11 страни от ЕС, които също така се съгласиха да обединят паричната си политика под ръководството на Европейската централна банка.
Националните банкноти и монети продължиха да се използват още три години, но тъй като курсът им спрямо еврото бе фиксиран, те по всичко, освен по външен вид, на практика бяха евро. През 2002 г. те бяха заменени с евробанкноти и монети.

Коментар