Експерти: През 2007 започна вирусна епидемия

Вариантите на програми със злонамерен код, използвани в Мрежата през 2007 година, са се увеличили цели пет пъти, в сравнение с 2006-та, според данни от различни изследвания.

Средно по 3000 нови образци на злонамерен софтуер получават всеки ден в компанията за сигурност Panda Software, съобщава bbc.co.uk. Кибер престъпниците бълват все нови и нови варианти на различни вируси с цел да заблудят и победят антивирусните програми.

5.49 милиона уникални образеца на злонамерени програми е преброила рез 2007 година компанията AV Test, която тества софтуер за сигурност. Това е пет пъти повече в сравнение с 2006 година. AV Test е стигнала до тази бройка, анализирайки злонамерени програми и слагайки на всяка от тях дигитален пръстов отпечатък.

От компанията посочват, че различните начини, по които злонамереният код може да бъде разделен по групи, могат да доведат до повторения в нейните резултати, но като цяло, тенденцията сочи рязко увеличение на този вид софтуер. AV Test използва образците, които получава и улавя, за да тества програми за сигурност и да види до каква степен те могат да засекат и спрат различните вируси.

От Panda Software разкриват, че броят на образците на злонамерен софтуер, който компанията е получила през 2007 година, е бил десет пъти по-голям от този през 2006. В свое изявление антивирусният разработчик твърди, че това рязко увеличение означава епидемия от злонамерен софтуер.

Според данните на финландската компания за сигурност F-Secure, броят на програмите със злонамерен код се е удвоил през 2007, в сравнение с 2006. Повечето от засечените от организациите злонамерени програми са имали за своя цел различните версии на операционната система Windows на Microsoft.

По-голямата част от уникалните вируси всъщност са разработени посредством елементи от по-стари вируси, които са били обновени, за да изглеждат свежи. Бумът на нови варианти на софтуер със злонамерен код започна в първите месеци на 2007 година и оттогава постоянно се засилва, казват от Webroot, фирма за антиспайуер. Има дни, в които компанията открива по около 1000 нови образци.

По принцип, кибер престъпниците разполагат с няколко тактики в своя ръкав, за да избегнат засичането от антивирусни програми, които се опитват да засекат „подписа” на всеки вирус, който познават. Всъщност антивирусните компании разчитат на потребителите да им изпращат засечените вируси, но при наличието на шпионски софтуер, това става много трудно, тъй като фактически потребителите не знаят, че техните компютри са заразени.

Затова и все повече компании за сигурност са започнали да прилагат нови техники в своята битка срещу възхода на вирусните варианти. Някои фирми използват евристични методи в своите продукти, за да засичат злонамерен софтуер с подобен или с идентичен на кода, който те познават. Други прилагат т.нар. “behavior blockers”, които изключват всяка програма, чието поведение е съмнително.

Коментар