Разработват Wi-Fi чипсет с поддръжка на 10 Gbps

Скоро ще имаме публичен достъп до Wi-Fi със скорост 10 Gbps

Скоро ще имаме публичен достъп до Wi-Fi със скорост 10 Gbps

Първият Wi-Fi чипсет с поддръжка на 10 Gbps вече се разработва. Той е дело на компанията Quantenna Communications и ще конкурира Gigabit Ethernet.

Чипсетът ще намери приложение в безжични точки за достъп за използване в дома, бизнеса  и публичния сектор, съобщава разработчикът на сайта си.

Quantenna първа създаде 4×4 чипсети за Wi-Fi стандартите 802.11n и 802.11ac и не е изненада, че отново тя ще преодолее бариерата от 10Gbps. Освен безпрецедентно висока скорост новият 10G Wi-Fi предлага и някои допълнителни характеристики.

Така например, чипсетът ще включва адаптивна технология за формиране на лъчите (adaptive beamforming technology), както и технология за наблюдение и оптимизация на канала, която увеличава скоростта и повишава надеждността на връзката.

Нещо повече, чипсетът поддържа конфигурация MIMO (множество входове-множество изходи) 8×8, която е по-усъвършенствана от досегашната, и позволява предаване на безжичен сигнал едновременно към много повече устройства, без интерференция.

Първият 10G Wi-Fi чипсет ще бъде от типа 4×4, но по-късно Quantenna ще въведе решение 8×8. Комерсиални чипсети с новата технология се очакват през 2015 г.

Коментар