Nokia прави телефон изцяло от отпадъци

В тон с визията си за създаване на мобилни телефони, които са по-дружелюбни за околната среда, финландската компания Nokia представи концептуален апарат, направен почти изцяло от рециклирани материали. “Remade” се появи на световния мобилен конгрес в Барселона.

Идеята е мобилните телефони да изразходват по-малко природни ресурси, като така намаляват замърсяването от изхвърлени отпадъци и увеличават енергийноефективното производство.

Устройствата, базирани на идеята “Remade”, ще бъдат направени от метала на алуминиеви кенове и пластмаса от бутилки за напитки. Материали от гумите на старите коли ще служат за циферблат на телефоните.

Освен това новите телефони на Nokia ще използват безвредни за околната среда технологии, включително принтирана електроника и графичен дисплей, които спестяват енергия.

Remade засега е само идея, а не комерсиален продукт, но показва какво може да бъде постигнато, без да се използват почти никакви нови материали за произвеждане на мобилен телефон.

В момента най-големият производител на мобилни телефони в света работи и върху друг концептуален апарат, наречен Eco Sensor. Моделът съчетава удобен за носене мобилен телефон и сензорно устройство, което анализира здравето на потребителя и заобикалящата го среда.

Идеята, която беше представена още през миналата година, следва модела “намали, използвай отново и рециклирай”. Това означава, че както телефонът, така и сензорът ще бъдат с компактен дизайн и ще съдържат материали, които се обновяват и използват отново.

За нетърпеливите потребители Nokia ще пусне на пазара през първата половина на 2008 година моделът 3110 Evolve. Това е мобилен телефон, който е направен от над 50% обновими материали. 60% от съдържанието на хендсета е рециклируемо, а зареждащото устройство използва с 94% по-малко енергия.

Очакваният 3110 Evolve ще включва 1.3-мегапикселова камера, FM тунер, MP3 плеър и слот за разширяване с microSD карти. За съжаление обаче този телефон ще бъде достъпен само за потребителите във Великобритания и Германия.

Коментар