AMD добавя мобилни APU от следващо поколение

Ускорените мобилни процесори идват оборудвани с най-новите хардуерни функции и впечатляващо увеличение на производителността

Ускорените мобилни процесори идват оборудвани с най-новите хардуерни функции и впечатляващо увеличение на производителността

AMD обяви своето 3-то поколение мейнстрийм и енергопестящи мобилни APU. С водеща за категорията производителност и забележителни характеристики, ускорените процесори на AMD, поколение 2014 г., с ниска консумация на енергия и предназначени за масовия пазар (носещи досега кодовите имена Beema и Mullins) са перфектен избор както за домашните, така и за бизнес потребителите.

Тези чипове разполагат с до 4 новопроектирани x86 CPU ядра и обновена, водеща в индустрията AMD Radeon графика, в комбинация с решение за защита на данните на хардуерно ниво, базирано на ARM Cortex-A5 – всичко това е една единствена, енергопестяща система на чип (system-on-chip – SoC).

Lenovo and Samsung вече обявяват продукти базирани на тези нови APU и още много други се готвят да ги предлагат за сезона „обратно на училище” в края на лятото.

„Когато проектирахме своите мейнстрийм и енергопестящи ускорени процесори за масовия пазар, поколение 2014 г., ние още веднъж поставихме стандарта за графична и обща изчислителна производителност  при безвентилаторните форм-фактори – и точно това успяхме да направим”, каза Бернд Лиенхард, корпоративен вицепрезидент и управител на поделението Client Products в AMD.

„Тези процесори комбинират най-новите технологии, включително първото в света ARM-базирано решение за сигурност на x86 процесор, с потребителски изживявания, които ще задоволят както домашните, така и бизнес потребителите, в пакет, който е впечатляващо енергийно ефективен”, допълни той.

Ускорените процесори идват оборудвани с най-новите хардуерни функции, впечатляващо увеличение на производителността и дават възможност за по-естествено взаимодействие с потребителите, най-добро в класа предаване на поточно видео и пълноценна работа с Android върху Windows-базирани PC с помощта на BlueStacks софтуера оптимизиран за AMD.

Набор от характеристики без конкуренция

Мобилните енергопестящи и мейнстрийм APU на AMD, поколение 2014 г., са проектирани за мобилни устройства от всякакви размери и форми, от безвентилаторни таблети до 2-в-1 системи като конвертируеми ноутбуци и лаптопи с откачащи се екрани, и ултра-тънки лаптопи с малък екран. Те са снабдени с до четири x86 Puma+ CPU ядра и AMD Radeon графика от R серия, базирана на Graphics Core Next (GCN) архитектура, която осигурява бърза производителност, забележително качество на изображението и ниска консумация на енергия.

  • Допълнителните характеристики за управление на енергията, вградени в APU-тата, включват:
  • AMD Enduro технология, която осигурява по-дълъг живот на батерията;
  • AMD Start Now технология за бързо стартиране и възобновяване на работа от режим сън;
  • AMD Turbo Core технология, която усеща кога дадена изчислителна задача се нуждае от повече производителност.

Повишена сигурност

Като отбелязват първото внедряване на ARM-базирани технологии от AMD в процесори предназначени за домашни и бизнес клиентски устройства, новите енергопестящи и мейнстрийм мобилни APU на компанията, поколение 2014 г., протежават разработен от AMD процесор за сигурност (platform security processor – PSP), базиран на ARM Cortex-A5 с ARM TrustZone технология за повишена защита. Това са първите и единствените x86 процесори, в които е интегрирано ARM ядро със защитни функции.

Вграденият PSP се възползва от ARM TrustZone екосистемата, базирана на отворени стандарти, и разделя новите процесори на два виртуални CPU – един със „защитен свят” и един с „нормален свят”, въз основа на обработваните данни, като осигурява защитено съхранение и обработка на чувствителни данни и „поверителни” приложения, включително онлайн разплащания, управление на цифрови права и корпоративни и уеб-базирани услуги.

Водеща производителност

Новите енергопестящи и мейнстрийм мобилни APU на AMD, поколение 2014 г., предлагат водещи за своята категория изчислителна мощност и представяне в игрите. С богатите си характеристики те демонстрират впечатляващи подобрения в производителността при сравняване с предишното поколение чипове или с конкурентните предложения от този клас.

AMD мейнстрийм APU, поколение 2014:

  • До 100% по-добра графична производителност от предишното поколение (Kabini)
  • До 20% намалено потребление на енергия спрямо предишното поколение (Kabini)
  • Поддържане на памет до DDR3-1866
  • До 50% по-добра графична производителност и до 7x изчислителна производителност от Intel Pentium (Haswell U)
  • До 3x графична производителност и над 35% по-добра системна производителност от Intel Pentium (Bay Trail M)

AMD енергопестящи APU, поколение 2014:

  • над 2x по-добра графична производителност на ват и почти 2x офис производителност на ват спрямо предишното поколение (наричано преди с кодово име Temash)
  • по-добра графична производителност от Intel Core i3
  • три пъти по-добра  изчислителна производителност от Intel Atom процесор

Различни нови изживявания на потребителите

Заедно с набор от хардуерни функции и подобрения в производителността, тези нови процесори също имат няколко нови софтуерни подобрения, с които да помогнат на потребителите  да получат повече от своите PCs:

  • AMD Gesture Control – осигурява контрол без допир на популярни приложения чрез жестове с ръка
  • AMD Face Login – разпознаване на лице за влизане в популярни уебсайтове
  • Premium BlueStacks оптимизиран за AMD – пълноценна работа с Android на Windows PC
  • AMD Quick Stream Technology – осигурява практически ненакъсано поточно видео
  • AMD Perfect Picture – подобрява качеството на изображението автоматично, за по-добър контраст, цвят и резолюция
  • AMD Steady Video – изглажда предаването на видео с подскачащи кадри само с едно щракване

Към новите мобилни APU ще бъдат добавени по-мощните APU Kaveri, които се очакват на пазара в средата на 2014 г.