Blu-ray спечели и официално войната на форматите

След няколко дни на спекулации, във вторник Toshiba официално съобщи, че ще напусне HD DVD бизнеса. Според прес съобщението на компанията, тя е решила, след преразглеждане на своята цялостна стратегия, че повече няма да разработва, произвежда и продава HD DVD плеъри и записвачки.
Като основна причина за това свое решение, Toshiba посочва скорошните промени, настъпили на пазара. Въпреки всичко, японската компания все още вярва в своите продукти и продължава да подкрепя техните поддръжници. Toshiba ще доставя пълна продуктова поддръжка и следпродажбени услуги на всички притежатели на нейните HD DVD продукти.
От началото на март 2008 година компанията ще започне да намалява броя на пусканите на пазара хардуерни продукти, като до края на следващия месец се очаква да се стигне до окончателно излизане от пазара. Xbox 360 HD DVD също влиза в списъка.
Докато HD DVD обикновено се разглежда като възможност за домашно кино, Toshiba предлага своя формат и като медия за съхранение на данни в своите лаптопи. И макар компанията официално да сложи край на HD DVD за филми, то тя още не е взела решение какво ще прави със своите компютърни устройства. Засега Toshiba само ще анализира позицията на своите лаптопи с вградени HD DVD драйвове.
Освен това Toshiba възнамерява да продължи да си сътрудничи със своите HD DVD партньори, сред които са филмовите студия Universal Studios, Paramount Pictures, DreamWorks Animation, някои големи японски и европейски доставчици на съдържание за забавление, както и технологичните гиганти Microsoft, Intel и Hewlett-Packard.
Toshiba поясни, че нейното решение за излизане от HD DVD бизнеса няма да се отрази на сегашния й DVD бизнес. Компанията ще продължи да пуска на пазара конвенционални DVD плеъри и записвачки, както и да допринася за развитието на индустрията като член на DVD форума – организацията, която стои зад HD DVD и обикновените DVD-та.
Официалният пазарен живот на HD DVD ще достигне 2 години. Първите HD DVD плеъри бяха пуснати на японския пазар на 31 март 2006 година, а последните се очаква да изчезнат от пазара до края на следващия месец.
Общият брой продадени HD DVD плеъри и записвачки в глобален мащаб се формира от: 600 000 плеъри, продадени в САЩ, 300 000 от които са били Xbox 360 HD DVD; 100 000 бройки, продадени в Европа, и около 10 000 плеъри и 20 000 записвачки в Япония.

Коментар