Нова компания пое имейл клиента Thunderbird

Разработчикът на софтуер с отворен код Mozilla създаде нова компания, която ще продължи да развива и поддържа имейл клиента Thunderbird. Непосредствена цел на Mozilla Messaging ще бъде пускането на версия 3 на пощенския софтуер.

Очаква се Thunderbird 3 да бъде подобрен в множество аспекти, вкл. интегриране на календар и търсене и подобряване на удобството при работа с приложението.

Mozilla Messaging ще използва модел на работа, базиран на отворения код, т.е. екипът ще се състои от неголяма група основни разработчици, които ще си сътрудничат със специалисти от целия свят.

Ръководител на новата компания е Дейвид Ашер, който работи в Mozilla вече седем години. В борда на директорите са включени също Крис Бърд, който е начело на Mozilla Labs, и Мартин Микос, оглавяващ проекта MySQL.

На щат в Mozilla Messaging се водят само 5-6 служители. Компанията ще разчита на подкрепа както от специалистите на Mozilla, така и на програмисти от Sun и Qualcomm.

Появата на Mozilla Messaging е резултат от желанието на Mozilla да се съсредоточи върху разработката и поддръжката на браузъра Firefox, който е единствената популярна алтернатива на Internet Explorer.

Коментар