Откриха център за софтуерни технологии в БАН

 

Високотехнологична лаборатория заработи в сградата на института по математика и информатика (ИМИ) към БАН. Иновационният център за софтуерни технологии (ИЦСТ) е съвместна инициатива на Български институт за мениджмънт и технологии (БИМТ), корпорацията Intel и БАН.
 
Освен за нуждите на българските академични, изследователски и бизнес среди, лабораторията ще търси поле за изява и в региона на Югоизточна Европа.  Мобилността на центъра му позволява да играе ролята на тестова среда и място за провеждане на демонстрации и обучения.
 
В технологично отношение, центърът разполага с база от 4 многоядрени сървъра и 35 работни станции, 25 от които са мобилни. 

„Центърът е замислен като технологичен мост между изследователските, образователни и бизнес звена в сферата на многоядрените технологии и мултипроцесорните паралелни изчисления. Откриването му точно в София доказва дългосрочния ангажимент на Intel за развитието на добри образователни практики и технологичното предприемачество в региона на Югоизточна Европа”, заяви на откриването проф. Марк Харис, директор за Европа на Intel Higher Education & Research. 

В последните 15 години Intel е инвестирала над 1 милиард долара в образователни инициативи, като все повече се фокусира върху страните от Централна и Източна Европа.

Дългосрочна цел на лабораторията е да стъпи върху теоретичните познания на академичните среди и практическия опит на бизнеса, за да се превърне в предприемачески център за иновации под формата на бизнес инкубатор. На този етап центърът ще консултира за намиране на източници за финансиране на стартиращи фирми от ИКТ сектора.

Коментар