Подводен кабел ще свърже Малта със света

Втори подводен кабел в Средиземно море ще свърза Малта с Италия и останалата част от Европа чрез паневропейската мрежа на Интерут. Проектът се нарича „GO 1 Mediterranean Cable System” и ще бъде завършен тази есен, съобщиха от компанията, която е собственик на българския алтернативен оператор Telecom Partners Network (TPN).
Интерут и малтийският „quad-play телеком оператор “GO” са сключили споразумение за изграждане на трасето. Подводният кабел с дължина 290 км има 4 оптични кабелни двойки и достига до град Мазара Делвало в Италия. Директният достъп до оптичната мрежа на Интерут увеличава международната широколентова свързаност на Малта 9 пъти, твърдят от компанията.
По данни на „Евростат”, проникването на Интернет в островната република е 89%, което й отрежда 3-то място в Европа. В доклад на консултантската компания Cap Gemini по поръчка на Европейската комисия, Малта заема 2-ро място в ЕС по създаване на работещо е-правителство, като отстъпва само на Австрия.
ИКТ са приоритет на островната държава още от 2003 година, когато е създадено Министерството на информационните технологии и инвестициите. ИКТ се преподава като отделен предмет в средното училище още от 1996 г., а всяка класна стая разполага с минимум 4 компютъра.
Съвместният проект на Интерут и Go посреща нарасналото търсене на широколентови услуги в Малта и ще подпомогне плановете й да стане ИКТ център на Средиземноморието.  
Малта е най-малката по територия и население държава в Европейския съюз, но същевременно и най-гъсто населената. Над 1 млн. туристи посещават страната всяка година, като носят приходи от около 240 долара. Около 24% от БВП на страната генерира туризмът.

Коментар