Приключи първият проект за обучение, разработен от ИТ компания

На 31 януари, когато 8 души успешно издържаха изпита за MS Dynamics AX и NAV програмисти и консултанти, на практика приключи основната част на проекта за обучение на LLP Sofia, финансиран по Програма ФАР 2004 – Икономическо и социално развитие, Схема за безвъзмездна помощ “Развитие на човешките ресурси и насърчаване на заетостта”.
През декември 2006 г., когато започваше да се усеща криза в ИТ бранша в България по отношение на подходящо обучени кадри, LLP Sofia спечели и стартира финансиран по грантовата схема проект за обучение на лица, външни за сектора. В продължение на 6 месеца общо 12 души навлизаха в програмиране на MS Dynamics AX и NAV, изучаваха методологията на внедряване и придобиваха умения за консултиране и управление на проекти. Заниманията се провеждаха всеки работен ден, като за участниците беше осигурена стипендия за срока на обучението. 
Съгласно изискването на програмата за финансиране, подборът на хората, които преминаха специализираното обучение, трябваше да се направи съвместно от LLP Sofia и представители на Бюрата по труда. Средна възраст на избраните беше 25 години, като повечето от тях бяха наскоро завършили своето висше икономическо или техническо образование и разполагаха с кратък трудов опит.
Екип от сертифицирани специалисти и академични преподаватели се включиха като лектори в програмата. Старши консултанти на водещия ERP внедрител споделяха своя опит и предаваха практически умения на участниците. Заниманията се провеждаха в специално оборудвани за целите на фаровския проект зали в новия офис на LLP Sofia.
Обучението формално приключи с полагането на изпит, успешно издържан от 8 участника. Сертифицирани като консултанти и програмисти и запознати с методологията на работа във фирмата, те ще останат да работят на постоянен трудов договор в LLP Sofia, като ще подпомагат основно нейните MS Dynamics AX и NAV дивизии.
Допълнителната полза по проекта е отпускането на ресурси за обучение и квалификация на настоящи служители на LLP Sofia. Те имаха възможност да се включат в полезни семинари за управление на проекти, за консултантски умения и такива за ефективна комуникация. Част от семинарите се проведоха от професионални обучители от чужбина.
LLP Sofia отчита, че е постигнала своята основна цел чрез участието си в грантовата програма – да разполага с достатъчен и подготвен човешки ресурс в момент, когато прогнозите набелязват поне 25% ръст на пазара на ERP системи в България през 2008 г. В допълнение фирмата придоби полезен опит в изготвянето и работата по финансирани от евро-фондовете проекти. Очакванията й са в бъдеще успешно да продължи да се възползва от възможностите за увеличаване както на нейната, така и на конкурентоспособността на нейните клиенти.

Коментар