Китай запази първото място при суперкомпютрите

Tianhe-2 остава стъпва на процесори Intel Xeon и има общо 3 120 000 ядра

Суперкомпютърът Tianhe-2 стъпва на процесори Intel Xeon и има общо 3 120 000 ядра

Китайската машина Tianhe-2 остава на върха в световната класация за суперкомпютри Топ 500 за трети поредно издание. Системата, разработена от научен институт към военните, стъпва на процесори Intel Xeon E5-2692 12C и ускорители Xeon Phi 31S1P, като има общо 3 120 000 ядра.

В теста Linpack най-бързият суперкомпютър достига 33,86 петафлопа, а пиковата производителност на машината възлиза на 54,9 петафлопа.

На второ място в класацията е суперкомпютърът Titan, инсталиран в Лабораторията Оукридж към Министерство на енергетиката на САЩ. Машината е проектирана на базата на процесори AMD Opteron 6274 16C и ускорители Nvidia Tesla K20x, достига производителност 17,59 петафлопа (пикова – 27,11 петафлопа).

Трети остава суперкомпютърът Sequoia – BlueGene/Q на платформа Power BQC 16C. Тази машина работи в Ливърморската национална лаборатория в САЩ и има производителност 17,17 петафлопа, а пиковата стойност е 20,13 петафлопа.

Сумарната производителност на всички суперкомпютри в класацията възлиза на 274 петафлопа, спрямо 250 петафлопа година по-рано, съобщи сайтът на TOP500. 37 от машините имат производителност над 1 петафлоп, а процесорите на Intel се използват в 85,4% от всички суперкомпютри в Топ 500. Около 8% от машините стъпват на чипове IBM Power, а 6% – на AMD Opteron.

Коментари по темата: „Китай запази първото място при суперкомпютрите”

добавете коментар...

  1. Бай Иван

    Пламене, в крайна сметка ползваш ли я или не я ползваш?

  2. Пламен

    Хехе. Ти явно нямаш за какво да ползваш суперкомп-а в БАН. Но аз (и не само) имам идеи. И ужасно много се радвам, че има такава машина под носа ми. В България.

  3. Шумналия

    Не е въпроса само да притежаваш бърз компютър, а какви задачи ще решаваш на него. Преди 6-7 години и България купи супер компютър и за какво?!? Точно за тоя дето духа. Нито имаме хора които да се занимават с изключително специализирания софтуер за такава машина, нито имаме готови (български) математични модели, които да чакат да бъдат решени на нея, нито нищо. Просто купуваме, а после ще мислим какво ще правим с такава машина. Нищо, че харчи много много ток, нищо че с всеки изминат месец подобна технология старее, нищо, че нямаме ясна идея изобщо кой и за какво ще я използва…

Коментар