Мобилните оператори подписаха кодекс за превенция на малолетни

Етичен кодекс за превенция на непълнолетни от неподходящо съдържание при употреба на клетъчни телефони подписаха мобилните оператори в България. Кодексът е форма на саморегулация, която дефинира принципи за осигуряване на безопасно използване на мобилно съдържание.
Създаването на Етичния кодекс е следствие на подписаната през февруари миналата година  в Брюксел Европейска рамка за безопасно използване на мобилно съдържание от непълнолетни. Крайният срок за предприемане на адекватни мерки и посочен от Европейската комисия изтича във вторник, 26 февруари.
Инициативата бе поета от 16 европейски мобилни оператори и доставчици на мобилно съдържание, наред с GSM Europe и под егидата на Европейската Комисия. Тя включва препоръки за осигуряване на по-безопасен достъп до мобилно съдържание и услуги за непълнолетни потребители.
“Етичният кодекс е значима стъпка към проактивна саморегулация на телекомуникационния пазар в България”, коментира Михаела Калайджиева, директор Правни отношения, регулации и връзки с институции в Globul. „Оттук нататък предстои разработването на конкретни механизми за контрол, с които тази европейска директива щe бъде приложена от мобилните оператори в България.”
Мобилното интернет съдържание, предлагано от Globul, е обозначено по два начина: като подходящо за всякаква възраст и неподходящо за лица под 18 години. Съдържанието за възрастни е ситуирано в отделни секции със специален режим на достъп, само след като предварително потребителят е информиран. Родителите имат възможност да забранят достъпа до тези секции от телефоните на своите деца.
В проекта „Училища онлайн”, в който БТК е водещ партньор, вече се прилагат практически мерки за филтриране на интернет съдържанието за малолетни, съобщиха от vivatel. Компютрите в близо 3 000 български училища разполагат със специален филтър за достъп до уеб страници с неподходящо съдържание.
 
vivatel е готов да предостави SMS свързаност за уведомяване на родителите при настъпване на опасност децата да станат жертви на неприемливо съдържание.

Мобилтел подготвя внедряването на система за управление на достъпа до съдържанието от клиентите на компанията, разработена от Vodafone. Системата ще позволява на родителите да предпазват децата си от неподходящи за тях картинки, звуци и мултимедия, като филтрират съдържанието, доставяно през услугите на оператора.
В допълнение към това, Мобилтел подготвя пакет от документи, съгласно които да се извършва класифицирането на мобилното съдържание, както и начините за ограничаване достъпа до неподходящото такова. В най-близко бъдеще те ще бъдат предоставени на Държавната агенция за защита на детето и компетентните държавни органи. Ще бъде насрочена и широка обществена дискусия.

Коментар