Натиснаха британските ISP-та за пиратството

Британските интернет доставчици вече ще трябва да се борят с онлайн пиратството. В противен случай ги грозят правни санкции, става ясно от интервю с министъра на културата на Обединеното кралство във вестник Файненшъл таймс.
Още до април тази година трябва да има видими резултати от предприетите действия срещу нелегалното разпространение и сваляне на музика и филми от интернет, настояват властите на Острова. От доставчиците се иска да прекратят услугите за потребители, които активно зареждат съдържание със защитени авторски права.
Аргументът на правителството да притисне интернет провайдерите е негативното влияние на пиратството върху продажбите на CD и DVD, което удря по бизнеса на звукозаписните студия и филмовите компании. Загубите за тях се оценяват на милиарди лири стерлинги.
Британските оператори обаче мрънкат срещу изискванията на властта. От дълго време те се опитват да убедят правителството, че не могат да контролират какво съдържание качват и свалят потребителите.
През миналата година Великобритания предложи на медийния бизнес да сключи споразумения с интернет доставчиците. Идеята се провали, тъй като музикалната индустрия настоя провайдерите да бъдат задължени със закон да блокират активните потребители на пиратско съдържание.
Статистиката показва, че на една легално придобита песен се падат 20 пиратски. Всяка година около 6 милиона британци свалят незаконно съдържание от интернет, защитено с авторски права.

Коментар