Всеки шести младеж в ЕС не завършва училище

Близо един на всеки шестима младежи в ЕС напуска училище преждевременно, обявиха от Европейската комисия. В опит да намали тази бройка, ЕС препоръчва увеличаване на инвестициите в образованието за повишаване на нивото на знанията.
Розово обаче е бъдещето на трудовия пазар в ЕС. Очакват се милиони нови работни места и намаляване на безработицата, тъй като националните реформи започват да дават резултат.
Но младите хора все още са губещи. Въпреки че повече жени и възрастни хора работят в сравнение с преди, проблемите остават, като средната безработица сред младежите е 17,4 %. Вероятността да останат без работа е над два пъти по-голяма за младите хора, отколкото за работната ръка като цяло.
Последният доклад на Комисията за заетостта рисува окуражаваща картина, прогнозирайки 5 млн. нови работни места в ЕС до 2009 г., освен създадените през последните две години 6,5 млн. Очаква се безработицата да спадне до под 7% през тази година, като по този начин броят на безработните ще достигне най-ниското ниво от средата на 80-те години.
„Неотдавнашните реформи на трудовия пазар започват да дават резултат“, заяви комисарят по трудовата заетост Владимир Шпидла. „Структурната безработица спадна с една трета от 2004 г., а нивото на заетост в ЕС, което сега е 66 %, се доближи още повече до целта от 70 %“, допълни той.
Половината страни от ЕС, в сравнение с едва няколко през 2006 г., в момента работят за постигане на по-голяма гъвкавост на трудовия пазар, съчетана и с по-голяма сигурност на работните места, посочват от ЕК. Подходът на „гъвкава сигурност“ цели трудовите пазари да се съобразяват повече с глобализацията, да се намали структурната безработица и да се улесни преминаването към по-отворен трудов пазар.

Коментар