Как да направим Firefox по-удобен за използване

Браузърът Mozilla Firefoxе безплатна алтернатива на Internet Explorer на Microsoft, предпочитана от все повече потребители на Интернет по няколко причини. Накратко, те са следните: Firefox притежава всички полезни и познати функции на Internet Explorer плюс някои допълнителни възможности; повишена сигурност; съответствие на уеб стандартите; и не на последно място – далеч по-голям потенциал за персонализация.
Ето няколко практически съвета как да постигнете подобна персонализация:
Подреждане на графичния интерфейс по най-оптимален начин
Целта на подобно пренареждане е да осигури максимално полезно пространство в прозореца на браузъра, като се отстранят ненужните елементи от лентите с инструменти, полета за вписване, бутони и т.н., или се намалят техните размери.Трябва да изпълните следните стъпки:
1. ОтворетеFirefox, отидете в меню View, изберете Toolbars и махнете отметката на позиция Bookmarks Toolbar.
2. Ако имате маркирано показване на странична лента (Sidebar), пак в меню View изберете Sidebar и махнете всички отметки.
3. В меню View Toolbars изберете Customize. Алтернативно можете да кликнете десен бутон на мишката върху празно място в лента за инструменти и да изберете Customize.
4. Появява се следният прозорец Customize Toolbar”.
5. Изберете Icons в полето Show (не Icons and Text или Text). Ако работите с по-ниска разделителна способност на екрана, сложете отметка в кутията Use Small Icons.

6. Сега премахнете всяка икона или елемент в лентата с инструменти в горната част на прозореца на браузъра, от който нямате нужда. Например, влачете и пуснете кутия Search в прозореца Customize Toolbar, за да я премахнете от екрана. Същото можете да направите с всяка друга икона/елемент, които считате за ненужни, като например голямото бяло поле в горната дясна част на лентата за навигация. Винаги можете да върнете обратно всички тези елементи, ако промените мнението си по-късно.
7. Сега влачете и пуснете всяка икона от долната лента с инструменти на браузъра към горната, точно отдясно на меню Help. Това включва голямото бяло поле Address. Целта е всичко необходимо за работа с браузъра да се събере на една лента с инструменти.
8. Вмъкнете всички допълнителни икони, разделители или празни пространства, които са ви необходими, от селекцията, показана в прозореца Customize Toolbar, на подходящи места в горната лента с инструменти на Firefox. Когато приключите, натиснете бутона Done.
9. Накрая, отидете в меню View, изберете Toolbars и махнете отметката на Navigation Toolbar, тъй като и без това тази лента сега трябва да е напълно празна.
Сега трябва да имате само една лента с инструменти в горната част на прозореца на браузъра, запълнена с всички команди на менюта, съответни икони и полето за адрес. Това ви дава повече вертикално пространство за разглеждане. Ако е необходимо да изцедите още, отидете отново в меню View и се откажете и от Status Bar, тъй като информацията в него не е жизнено важна.
Очевидно, това разположение може да не е подходящо за всеки и да бъде променяно многократно. Преди да продължите по-нататък с други методи за персонализация на Firefox, е добре да се запознаете със структурата на браузъра и къде се съхраняват всички промени, които правите в него. 
Профил на персоналните настройки
Firefox запазва всички персонални настройки в един профил. Той обикновено се намира в директория с път Documents and Settings[Username]Application DataMozillaFirefoxProfiles в Windows XP или: Users[username]AppDataRoamingMozillaFirefoxProfiles в Windows Vista. Името на всяка директория с профил се състои от букви и цифри, последвани от действителното име на профила (напр. pj8faz9p.default). Всеки профил съдържа своите собствени персонализирани настройки и когато се изтрие, всички промени ще бъдат отменени.
Добра идея е да направите едно бързо резервно копие на текущия Firefox Profile, ако сте решили да експериментирате смело. Най-простият начин за такова резервиране е да копирате всичко от директория Profiles на друго място.
Алтернативно, ако искате да създадете един напълно нов профил, където безопасно да тествате всички идеи за персонализация, можете да направите това с помощта на Firefox Profile Manager. За да стартирате Profile Manager, първо трябва да затворите всички отворени сесии на Firefox (иначе модулът няма да работи), след това да отидете на Start>Run и там да напишете "Firefox.exe -profilemanager" (без кавичките) и да натиснете Enter. Оттук можете да създавате нов профил или да изтривате или сменяте имената на съществуващи профили.
Помнете, ако просто искате да върнете Firefox обратно към неговите оригинални настройки, по всяко време можете да използвате Profile Manager, за да създадете най-напред един нов профил (който автоматично използва настройките по подразбиране), след това да кликнете двукратно върху името на този нов профил, за да го използвате във Firefox. Следващият път, когато отворите браузъра, неговите първоначални настройки ще бъдат възстановени.

по темата: „Как да направим Firefox по-удобен за използване”

добавете коментар...

  1. cenata

    Аз пък се чудя защо в подобни статии мнението на автора трябва да е най?
    От статията честно казано не виждам с кое Firefox става по удобен?
    Може би трябваше да се спомене нещо за оптимизацията, скритите възможности на ФФ. Някое и друго разширение за него…

  2. случаен

    Ако Наско е от българоговорящите, тулбара добре ли му звучи?

  3. Наско

    … и защото все пак уважавам Текнюз продължих да чета – струва ми се, че автора преди 2 дни е открил ФФ – от години насам има кирилизирана версия и е редно да се използва от българоговорящите…
    и това ли е всичко което знае за ФФ – как да си променим тулбара, а за полезните добавки (което е основния смисъл на отворения код) нищо не се споменава…?

    калпава статия – ако някой нищо не знае, нищо няма и да разбере… 8/

  4. Наско

    Като прочета някъде най-оптимален и спирам да чета нататък – недвусмислено разбирам колко му струва шапката на автора и на редакторите около него… 8/

Коментар