Задават се големи ИТ търгове в БНБ

Няколко предстоящи ИТ търга в Българска народна банка се очаква да раздвижат сериозно компютърния пазар в страната. Един от най-големите и желани от бизнеса корпоративни клиенти публикува предварителни обявления за множество обществени поръчки, свързани с доставка на ИТ.
БНБ ще избира доставчик на софтуерни лицензи и техническа поддръжка за продукти на Оракъл, става ясно в едно от обявленията. Предвижда се също доставка на софтуер за антивирусна защита.
Сред проектите на банката е автоматизираната информационна система за събиране и обработка на отчетни форми за издатели на банкови карти и системни оператори/участници в платежни системи. Друга процедура касае разработката на универсална система за получаване, обработка и разпространение на статистическа информация.
БНБ предвижда и процедура за разработване на допълнения и изменения към Електронната система за регистриране и обслужване на търговията с безналични ДЦК (ЕСРОТ). Допълнителна функционалност ще се вгражда и в системата за отчитане, контрол и управление на движението на наличните пари в банката.
Финансовата институтция планира също технологично обновяване и разработване на допълнителна функционалност към системата Централен кредитен регистър. Ще се разработват и допълнения към системата за информационно обслужване на бюджета и фискалния резерв.
В частта хардуер и комуникации също предстоят интересни търгове. БНБ ще избира изпълнител за изграждане и модернизиране на структурни кабелни системи (СКС) в своите сгради. Предвижда се и търг за доставка на UPS устройства за срок от 4 години.
Банката ще избира и изпълнители за комуникационни услуги за пренос на данни, фиксирана телефония и Интернет. Планира се освен това създаване на нова страница на БНБ в Интернет, както и разработване на единна корпоративна архитектура.
Сред останалите проекти е и доставката на системи за видеонаблюдение в сгради и обекти на БНБ, както и на сигнално-охранителни, пожароизвестителни, гасителни и други инсталации.

Коментар