Обявиха окончателната смърт на браузъра Netscape Navigator

Компанията AOL прекрати официално от 1 март поддръжката на легендарния браузър Netscape Navigator. Екипът, който отговаряше за продукта, препоръча на потребителите да преминат към Firefox или Flock, тъй като тези два браузъра са проектирани на базата на технологии от Navigator.

Когато интернет прохождаше в средата на 90-те години на миналия век, Navigator използваха 90% от потребителите на мрежата, припомня BBC. В момента делът на мега-популярния някога браузър се свежда до нищожните 0.6%. На повечето компютри сега е инсталиран Internet Explorer (IE), като единствено Firefox се явява сериозна конкуренция на майкрософтския продукт.

Въпреки че вече не е фактор, Netscape Navigator оказа значително влияние на развитието на интернет и в частност на браузърите. Така например, Microsoft започна да вгражда браузър в операционната система. Това донесе на Internet Explorer 80% дял от пазара, а Navigator на практика умря, като 1 март 2008-а беше денят на погребението.

Препоръчваният от AOL наследник Flock предлага предимствата на технологиите Web 2.0. Наричат го още социален уеб-браузър, тъй като работи много добре със социални мрежи като Flickr и Facebook.

Другият фаворит на AOL е вече широко популярният Firefox, който диша във врата на Internet Explorer. Браузърът с отворен код на Mozilla е най-разпространен в Европа, където държи 28% дял. Около 500 милиона потребители по света са свалили безплатния браузър, което обаче не означава, че всички те го използват.

Коментар