Статуквото при вирусите се запазва стабилно

И през февруари е продължила епидемията на троянеца-даунлоудър Diehard, показва месечният анализ на антивирусната компания Лаборатория Касперски.
Макар и да е бил изместен от позицията си в Топ 20, Diehard е успял да разшири своето семейство с 50 нови модификации, докато за предходните четири месеца те са били общо 100.
Сериите от масови и краткотрайни разпращания на Diehard атакуват електронните пощи минимум един път дневно. Всеки път потребителите получават нов вариант на троянеца. Ако се сумират показателите на всички модификации на Diehard, то той ще изпревари формалния лидер по рейтинг през февруари – червея NetSky.q.
Като цяло статуквото в Топ 20 на вирусите се запазва стабилно. Новост е появата на още един даунлоудър – Small.hsl, който се е добрал до петото място. Експертите подозират, че в близко бъдеще около Small.hsl ще се формира ново опасно семейство троянци.
Две от четирите активни епидемични семейства вируси, Zhelatin и Warezov, са си взели почивка през февруари, отчитат от Касперски. Единствената по-запомняща се проява на Zhelatin е била дежурната атака по случай Свети Валентин.
САЩ оглавяват списъка на страните, от които идват най-много заразени електронни писма, като изпреварват Южна Корея и Индия. Турция е 12-та в класацията, а северната ни съседка Румъния заема 19-то място.

Коментар