Патентен трол съди Apple заради Siri

Малко известна компания даде на съд ИТ гиганта Apple с обвинение, че нарушава неин патент. Очевидно тексаската Cedatech Holdings, LLC е патентен трол, тъй като е придобила собствеността върху спорната технология само преди няколко години.

Cedatech твърди, че Apple ползва неправомерно нейна патентована технология в гласовия асистент Siri, инсталиран на iOS устройствата, съобщи Patently Apple. През 2010 г. ищецът е купил патента от Talkway – калифорнийска компания, която e защитила технологията през февруари 2002 г.

Патентът описва начин за интегриране на аудио или видео програма в приложения. Тексаската компания ще иска пари от Apple, HTC и Dell, които според нея нарушават правата й върху технологията. В частност, в iOS има бутон за микрофон, чрез който се въвеждат гласови команди вместо да се пишат на клавиатурата, и именно той е посочен като нарушение.

По-рано тази година Apple беше съдена от немски патентен трол, който искаше 2 милиона долара за нарушаване на европейски патент за 3G и LTE устройства. Съдът в Германия обаче прекрати делото.

Междувременно, Камарата на представителите на САЩ наскоро прие закон, който ще обезкуражи патентните тролове да съдят фирми или частни лица за стари абстрактни патенти. Федералната комисия по търговия работи по същия въпрос.

Коментари по темата: „Патентен трол съди Apple заради Siri”

добавете коментар...

  1. fofu

    Е защо сега няма критикуващи. Ако вместо Apple беше използвана думата Windows щяха веднага да скочат “експертите”.

Коментар