Задава се мобилна версия на Firefox

Мобилна версия на браузъра Firefox се очаква да излезе късно тази есен, според различни публикации в интернет. Още в края на миналата година Mozilla обяви планове да създаде вариант на своя продукт с отворен код, предназначен за портативни устройства.
Firefox Mobile ще позволява на странични разработчици да създават допълнения за браузъра, а потребителите да ги свалят от интернет и инсталират чрез своите мобилни устройства.
Очаква се първоначално Firefox Mobile да поддържа две платформи – Linux и Windows Mobile. Шефовете на Mozilla вече преговарят с големи мрежови оператори за безплатно инсталиране на браузъра в някои от техните хендсети.
Същевременно, Mozilla ще се опита да си сътрудничи с операторите и за разработка на нов мобилен браузър по модела на продуктите с отворен код. Nokia, най-големият производител на мобилни телефони, пък вече използва Mozilla Gecko във версия на свой браузър за интернет таблетите N800 и N810, работещи под Linux.
Докато текат слуховете за мобилния Firefox, излезе трета бета версия на десктоп браузъра Firefox 3. Подобрени са сигурността, бързодействието, обработката на графика и др. Финалната версия на продукта се очаква този месец или най-късно през април.

Коментар