ARM проектира нови 64-битови процесори

Новите ARM процесори Maya и Artemis ще се вграждат в смартфони, таблети, сървъри, автомобилни системи и мрежово оборудване

Новите ARM процесори ще се вграждат в смартфони, таблети, сървъри и други устройства

Британската компания ARM разработва второ поколение 64-битови процесори за използване в широка гама от устройства. Чиповете с кодови имена Maya и Artemis ще заменят Cortex-A57 и Cortex-A53 и ще стъпят на архитектура ARMv8-A.

По думите на Саймън Сегарс, главен изпълнителен директор на ARM, процесорите Maya и Artemis ще намерят приложение в смартфони, таблети, енергийноефективни сървъри, автомобилни системи и мрежово оборудване. Повече подробности за техните характеристики не са известни към момента.

ARM процесори произвеждат много компании, които купуват лицензи от британския разработчик. Чиповете с тази архитектура доминират в устройства от рода на смартфоните и таблетите.

В допълнение, ARM разработва специализирани чипове за устройства, които попадат в категориите на т.нар. носима електроника и „интернет на нещата”. Наскоро британската компания откри в Тайван сцециализиран център за проектиране на процесори.

Коментари по темата: „ARM проектира нови 64-битови процесори”

добавете коментар...

  1. николай

    Стегнете си правописа, че ще се превърнете в dnes.bg !

Коментар