Linux била перспектива за ИТ шефовете

Директорите на ИТ отдели трябва да отчитат при планирането перспективата Linux, сочи нов анализ на IDC. В частност експертите визират австралийския пазар, но технологичните закони едва ли имат строги граници.
В дългосрочен план Linux може да помогне на ИТ шефовете да достигнат своите цели. Приоритет номер едно за тях е намаляването на разходите за експлоатация на ИТ инфраструктурите, а Linux има предимство точно там, поради своята универсалност и възможност за използване на сървърите в различни роли – файлови, уеб, за бази данни и пр.
Освен това Linux не изисква допълнителен разход за обслужване на повече потребители, като се изключи, разбира се, натоварването, свързано с хардуерната платформа.
Според анализа на IDC, успехът на GNU/Linux не може да се измерва само по критерия текущ брой на инсталациите. В перспектива системата позволява създаване на единна кросплатформена ИТ среда за компаниите, вкл. и за платформите от ново поколение.
Същевременно, продължава тенденцията все повече основни производители на софтуер да подържат Linux. Всичко това означава, че Linux е задължително да влезе в дневния ред на планираните от ИТ директорите промени и развития на инфраструктурите.

Коментар