Intel показа новия процесор Atom

Гигантът Intel използва изложението CeBIT в Хановер, за да покаже новия си процесор за ултрамобилни компютри Atom. Чипът е проектиран по 45-нанометрова технология, съдържа 47 милиона транзистора и е способен да изпълнява всички инструкции на процесорите с архитектура Core 2.
Atom обаче е изключително малък по размери и икономичен – консумира от 0,6 до 2,5 вата.
Процесорът ще се предлага в няколко варианта, в зависимост от работната честота и набора от характеристики. Предназначеният за джобни компютри Silverthorne идва с честота 1,8 GHz и консумация 2,5 вата. За разлика от него, моделът Diamondville, насочен към ултрамобилните РС, работи на 1,6 GHz и консумира повече електроенергия.
Intel обяви също така готовност да пусне мобилната платформа Centrino Atom. Чипсетът ще поддържа 3G, Wi-Fi и WiMAX комуникации. Очаква се платформата да залегне в мобилни устройства с 6,5-инчови екрани и дебелина на корпуса не повече от 1 инч.
Анализаторите на пазара очакват устройства на базата на Atom да се появят на масовия пазар в началото на есента от производители като Asus, Acer и Gigabyte, а по-късно и от Apple.

Коментар