Apple и Samsung няма да се съдят извън САЩ

Apple и Samsung излязоха с общо изявление, че прекратяват съдебните искове извън пределите на САЩ

Apple и Samsung излязоха с общо изявление, че прекратяват съдебните искове извън пределите на САЩ

От няколко години Apple и Samsung водят патентна война по целия свят, като си разменят победи и загуби. Тази седмица има ново развитие – във вторник двете компании излязоха с общо изявление, че прекратяват съдебните искове извън САЩ.

Текущите дела за лицензни права в САЩ обаче ще продължат и именно те имат най-голямо парично изражение. Съдът вече постанови глоби за Samsung, но в резултат на жалбите беше избегната забрана за продажби на корейски устройства на американския пазар.

Новото споразумение касае дела, които се водят в Австралия, Германия, Италия, Холандия и  Южна Корея по искане на Apple, както и тези в Япония, Франция и Великобритания, инициирани от Samsung.

Напоследък се наблюдава тенденция към стихване на патентните войни. През май тази година Apple сключи споразумение с Motorola Mobility за съвместна работа върху патентна реформа, като същевременно бяха уредени всички спорове между Apple и Google.

От големите ИТ компании именно Google проявява най-висока активност в посока преразглеждане на законодателството в областта на патентите. Интернет гигантът се въздържа и от повдигане на искове към конкурентни компании.

Коментар