Приятел измести Бил Гейтс в класацията на Форбс

След публичното заявление на Бил Гейтс да се пенсионира и да напусне Microsoft на всички им стана ясно, малко или много, че основателят на най-голямата софтуерна компания в света рано или късно ще отстъпи мястото си на най-богат човек на планетата.
В 13 поредни години от 1995 до миналата никой не можа да свали Гейтс от тази позиция, писа news.yahoo.com. Това постижение вече е история, след като списание Форбс обяви своята нова годишна класация на най-богатите хора в света.
И така, новият номер едно се казва Уорън Бъфет, който е близък приятел на Гейтс. Състоянието на Бъфет се оценява на $62 милиарда, докато това на Гейтс – на близо $58 милиарда, което му отрежда трето място в класацията. Мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим заема втора позиция със своите $60 милиарда.
Бъфет, който управлява холдингова компания, съобщи през 2006 година, че ще дари по-голямата част от богатството си на фондацията "Бил и Мелинда Гейтс". Тогава неговото състояние се оценяваше на $44 милиарда.
В края на работния ден в сряда цената на една акция на холдинга на Бъфет струваше $139 000. Цените на акциите на Microsoft преминаваха през различни изменения, но почти не са се променили през последните 12 месеца, докато тези на Berkshire Hathaway са се увеличили с над 25%.
Бил Гейтс пък смята да се пенсионира и да напусне своята компания през месец юли тази година, за да може да се отдаде изцяло на благотворителност. През миналата година се носеха слухове, че Гейтс ще бъде изместен от позицията на най-богат човек в света от мексиканеца Слим, чието състояние се оценяваше от различни медийни доклади на $67 милиарда.

Коментар