Износът на ИТ продукти расте с над 60%

С близо 64% е нараснал родният износ на ИКТ продукти през 2006 година, срещу 58% за 2005-та, съобщи председателят на ДАИТС Пламен Вачков по време на българския ден в Хановер, Германия, където се провежда изложението CeBIT.
Повече от 5000 са компаниите в сектора, които успешно развиват бизнеса си в България. 23.4% е ръстът на пазара на информационните и комуникационни технологии по предварителни данни за 2007 година, посочи Вачков.
Повече от 90 000 човека работят в ИТ сектора, а 12 на сто от информатиците в Европа са българи. Страната ни е един от 10-те най-предпочитани центъра на аутсорсинг през 2007 година.
ДАИТС вижда бъдещото технологично развитие чрез увеличаване на обема и качеството на научните изследвания, засилване на партньорството и технологичния трансфер между изследователските организации и индустрията.
Като продължение на тази политика е създаването на Национален иновационен център. Той ще осигурява иновативна среда за работа, ще подкрепя компаниите да участват в програми, свързани с информационните технологии, и ще подпомага приложението на разработки в бизнеса.

Коментар