САЩ осъди братя пирати на затвор

Двама братя, на 48 и 55 години, бяха осъдени на затвор в САЩ, заради разпространение на пиратско съдържание в интернет, предадоха световните агенции.
По-малкият, Морис Роберсон ще лежи три години, като в допълнение ще заплати глоба от 855 хиляди долара. Съдът е бил по-благосклонен към Томас Роберсон, който ще прекара зад решетките 30 месеца и ще плати глоба от 151 хиляди долара.
Томас е спечелил около $150 хиляди от продажби на пиратски програми, чиято стойност се оценява на приблизително $1 млн. Незаконният бизнес е извършван чрез посредничеството на порталите Bestvalueshoppe.com и TheDealDepot.net.
Морис, от своя страна, е постигнал многократно по-високи печалби. По-малкият, но явно по-находчив брат е заработил над $855 хиляди от продажби на софтуер, оценен на $5.6 милиона. За своите сделки, Морис е използвал сайтовете CDsalesUSA.com и AmericanSoftwareSales.com.
Министерството на търговията на САЩ категорично показва, че пиратството е сериозно престъпление. През август миналата година 39-годишният Дани Ферер беше осъден на 72 месеца затвор, заради продажби на пиратски софтуер, от които е спечелил 4 млн. долара. Елтон Ли Грумс пък получи едногодишна присъда за подобна дейност, но в по-малки мащаби.
В разследванията на тези случаи са участвали агенти от ФБР, които са били ангажирани след многобройните жалби от страна на притежателите на правата на пиратски разпространяваните програми. 

Коментар