SUSE Linux ще контролира космическите мисии

Плановете предвиждат под управление на SUSE Linux Enterprise Server да попаднат всички антени в мрежата на ESOC (снимка: ESA)

Плановете предвиждат под управление на SUSE Linux Enterprise Server да попаднат всички антени в мрежата на ESOC (снимка: ESA)

Европейският център за космически полети (ESOC) внедри Linux-базиран софтуер, потвърждавайки ангажимента си към отворения код. Базиран в Дармщат, Германия, центърът залага на SUSE Linux Enterprise Server и това не е неочаквано, предвид досегашното партньорство между Европейската космическа агенция (ESA) и разработчика на Linux дистрибуцията.

Корпоративният Linux софтуер осигурява на ESOC по-добър контрол върху системната конфигурация, по-бързо инсталиране на обновления, отлична производителност и надеждност, силна техническа поддръжка от SUSE и увереност в дългосрочен план, гласи официалното съобщение.

Създаването, поддръжката и разгръщането на различни конфигурации на SUSE Linux Enterprise Server за нуждите на ESOC е извършено с помощта на инструменти като YaST и AutoYaST. Плановете предвиждат под управление на SUSE Linux Enterprise Server да попаднат всички антени в мрежата на ESOC, използвани за контрол на близки до Земята мисии, а също и за подготвяните нови космически мисии.

ESOC е структура на ESA, която пък e европейският аналог на НАСА. Агенцията е ангажирана с редица космически проекти, голяма част от които разчитат на Unix решения и отворен софтуер.

Така например, Международната космическа станция (ISS) използва системи Debian и Ubuntu, а лабораториите Fermi стъпват на Scientific Linux, която е базирана на Red Hat. Отворените Linux платформи са предпочитани също от CERN с неговия Голям адронен колайдер.

Коментар