Цените на Blu-ray се юрнаха нагоре

Рязък скок отбелязаха цените на плеърите Blu-ray, след капитулацията на конкурентния формат за видео с висока резолюция HD-DVD.
Докато през януари най-популярният Blu-ray плеър в онлайн магазина PriceGrabber.com е струвал $467, то за миналия месец цената е достигнала $604. Частично, този ръст се дължи и на появата на нови, по-функционални и по-скъпи модели.
Но има и повишение, което е провокирано от липсата на конкуренция. Според представител на PriceGrabber.com, поскъпването в резултат на този фактор е от 20 до 50 долара за различните модели.
Оказва се, че крахът на HD-DVD вместо да насърчи незабавно продажбите на Blu-ray плеъри, може временно да ги забави, поради скока в цените.
Проучване от януари на PriceGrabber.com установи, че слабото търсене на HD плеъри се дължи в известна степен на неяснотата около форматите и в още по-голяма – на високите цени на устройствата. Над половината от анкетираните са отговорили, че ще си купят Blu-ray плеър след като цените паднат съществено.
Сега обаче търговците, освободени от конкуренцията, решиха да извлекат максимални печалби, а потребителите ще продължат да чакат намалението.

Коментар