Apple Watch излиза в началото на 2015 г.

Apple Watch е „най-персоналното устройство, което някога сме създавали”, заяви Тим Кук

Apple Watch е „най-персоналното устройство, което някога сме създавали”, заяви на премиерата Тим Кук (снимка: CNET)

Освен че влезе в сегмента на фаблетите с голям модел iPhone 6 Plus, вчера Apple направи дебют и на пазара за носима електроника. Компанията показа първия си смарт часовник Apple Watch, който бе определен като „пробив” от CEO-то Тим Кук.

Watch съчетава множество функции, вкл. за здраве и фитнес, уоки-токи, отдалечен контрол за Apple TV и др. Това е „най-персоналното устройство, което някога сме създавали”, заяви Тим Кук.

Смарт часовникът излиза на пазара в началото на следващата година в три различни дизайна: Apple Watch в корпус от неръждаема стомана за масовия потребител, алуминиев Apple Watch Sport за фитнес и златен (18 карата) Apple Watch Edition за хайлайфа.

Watch съчетава множество функции, вкл. за здраве и фитнес, уоки-токи, отдалечен контрол за Apple TV, достъп до социални мрежи и др.

Watch съчетава множество функции, вкл. за здраве и фитнес, уоки-токи, отдалечен контрол за Apple TV, достъп до социални мрежи и др.

Устройството ще работи в тандем с iPhone, вкл. модели 5, 5C, 5S, 6 и 6 Plus. То ще може да се ползва и с новата мобилна платежна система Apple Pay (която е част от iPhone 6) за пазаруване на стоки и услуги.

Apple Watch се носи на китката и има адаптивен сензорен екран с меню от приложения. Цифрова „коронка” отстрани позволява на потребителите да скролират из опциите и да увеличават приложенията. Сред предварително инсталираните приложения са Facebook, Twitter, American Airlines, City Mapper и BMW.

Дисплеят на Apple Watch се активира чрез жестове, а освен това усеща докосване и сила, което позволява на устройството да различава действия като допир и натиск. Не е предвидена цифрова клавиатура.

Смарт часовникът излиза на пазара в началото на следващата година в три различни дизайна

Смарт часовникът излиза на пазара в началото на следващата година в три различни дизайна

Екранът е покрит с полиран кристал от сапфир, който вече се използва в няколко луксозни часовници. На гърба са разположени сензори, които следят пулса на потребителя.

Смарт часовникът използва индуктивно зарядно, което се свързва чрез магнит към гърба на устройството. Apple Watch ще се предлага в два размера – 38 мм и 42 мм, така че потребителите ще имат избор в зависимост от големината на китката си. По-малкият модел ще струва $349, а по-големият – $499.

Коментар