Евтините лаптопи осигуряват растеж на РС пазара

Продажбите на евтини лаптопи ще продължат да движат ръста на РС пазара във всички региони на света, твърдят от компанията за проучвания и анализи IDC. Потребителите разчитат все повече на мобилния компютър като средство за персонални комуникации и достъп до информация, посочват анализаторите, цитирани от digitimes.com.
Световните продажби на РС ще се увеличат с 12.8% през 2008 година, за да достигнат 302 милиона броя. Растежът ще продължи с над 11% и през следващата година, след което ще падне до едноцифрен за периода до 2012 г., когато продажбите ще възлязат на 426 милиона компютъра.
Цялостният растеж, комбиниран с прехода към лаптопи, които са по-скъпи от настолните РС, ще компенсира падащите цени на компютрите, когато става въпрос за стойностно изражение на пазара. През тази година IDC очаква пазарът да достигне 280 милиарда долара, което ще бъде ръст от 7.4%. Стойността на продажбите ще се увеличава с 4% от 2009 до 2102 година, за да достигне $330 милиарда.
Ръстът при лаптопите през последното тримесечие на миналата година е бил най-високият от 2005 година насам, като заслуга за това имат както бизнес потребителите, така и консуматорският сегмент.

Коментар