И в Япония ще спират нета заради пиратство

Потребителите на интернет в Япония ще рискуват да им бъде спрян достъпът, ако свалят пиратско съдържание. Четири големи провайдерски организации се споразумяха с държателите на авторски права да изключват от интернет нелегалните потребители.
Така Страната на изгряващото слънце последва примера на Франция, където в края на миналата година бе предприета подобна мярка. А натам вече се е запътила и Великобритания.
Още през 2006 година японците предложиха спиране на достъпа до интернет за пиратите, но тогава правителството отхвърли идеята от съображения, че се нарушава конфиденциалността на потребителите.
Скоро притежателите на авторски права в Япония ще разполагат със специален софтуер за откриване на любителите на безплатното съдържание. Когато се доберат до пиратите в мрежата, те ще предават данните им на интернет доставчиците. Последните, от своя страна, ще издават първо предупреждение, а след това ще изключват от мрежата.
Спирането на достъпа обаче ще бъде временна мярка. Акаунтите на потребителите ще се закриват само при системни нарушения.
Провайдерските организации, въвлечени в инициативата, обединяват над хиляда интернет доставчика в Япония. Окончателните детайли по споразумението с държателите на авторски права ще бъдат изчистени през април.

по темата: „И в Япония ще спират нета заради пиратство”

добавете коментар...

  1. gos

    Че това ще дойде и тук няма съмнение. Въпросът е колко ще изкара система при която, фирма ще се лишава доброволно от клиентите си? И както спектрум изкупиха в махалата всичко живо и сега няма реална конкуренция ко праиме? Ще плащам 25 кинта за скайп и поща, хайде де.

Коментар