Британците уплашени за личните си данни

Три четвърти от британските граждани са обезпокоени повече от когато и да било за сигурността на личните са данни, твърди ново проучване на информационната служба ICO. Около 70% пък не знаят към коя организация да се обърнат за защита на данните.

Изследването на ICO показва още, че 53% от гражданите нямат увереност, че банките, местните органи на властта и ведомствата защитават личната информация. Така например, 88% от анкетираните признават, че напоследък все по-често проверяват банковите записи. 85% от гражданите пък отказват да дават лични данни, ако не са задължени да го направят.

Рискът дадена информация да попадне в чужди ръце става все по-голям, предупреждават експертите от ICO. Това е резултат от все по-нарастващият обем събирани лични данни от гражданите.

Страховете на британците се засилиха след като правителството допусна загуба на дискове с данните на 25 милиона души. Именно за да установи последствията от този инцидент върху психиката на населението, ICO е провела своето проучване.

Коментар