Интернет обединява престъпниците

Престъпниците се търсят все по-често едни други през интернет и използват технологии за сигурно кодиране на комуникацииите. Криминалните кибер дейности вече не са тясно-специализирана област от правонарушенията, а се разпростират във всички сфери на организираната престъпност, посочват от британската Агенция по тежки организирани престъпления (Soca).  
Почти във всяко углавно разследване роля вече има и електронната престъпност. Ето защо шефовете на Soca смятат, че всички полицаи трябва да умеят да се борят с кибер престъпниците.
Интернет рязко допринася за ръста на мошеничествата с кредитни карти по целия свят. Под прицел са най-вече Великобритания и САЩ. Според скорошна публикация на органа за контрол на безналични плащания Apacs, през миналата година загубите от измами с карти възлизат на 532,2 милиона британски лири, което е с 25% повече от 2006-та.
Американските и британските данни от кредитни карти се ценят повече от престъпниците, тъй като в тези две страни има по-високи лимити за кредитиране и картите могат да се използват навсякъде по света.
Високите технологии играят все голяма роля в тежките престъпления, с които се занимава Soca. Става въпрос за търговия с хора, контрабанда на наркотици и особено големи измами. Подобни удари изискват организация на групи от престъпници по целия свят и интернет е идеалната среда за това.
Така например, по веригата от кражбата на данни от кредитна карта до изтеглянето на парите има 12 звена на квалифицирани престъпници, които живеят в различни страни и споделят опит и умения едни с други виртуално.

Коментар