Microsoft се подсили с разработчик на продукти за сигурност

Microsoft сключи сделка за придобиване на младата компания Komoku, специализирана в разработката на хардуер и софтуер за защита от руткитове.
Komoku е американска компания със седалище в Мериленд, създадена през 2004 година с финансиране от няколко правителствени организации, свързани с националната сигурност на САЩ. Финансовите параметри на сделката с Microsoft все още не са обявени.
Един от продуктите на Komoku е картата CoPilot, която се поставя в PCI слот и извършва мониторинг на системата на хардуерно ниво. Софтуерното решение Gamma пък анализира процеси, протичащи в операционната система.
Очаква се Microsoft да интегрира технологиите на Komoku в бъдещата версия на пакета Forefront, предназначен за защита на корпоративни компютри от вируси, троянци, шпионски модули и друг зловреден код. В допълнение, продуктите на компанията ще разширят възможностите на системата за сигурност Windows Live OneCare.
Покупката на Komoku несъмнено ще отвори врати пред Microsoft за нови проекти в правителствения сектор. Министерството на националната сигурност, Министерството на отбраната и агенцията DAPRA са потребители на продуктите на Komoku.

Коментар