Крайслер залага на WiFi във всички свои автомобили

Третият по големина американски производител на автомобили, Крайслер, планира да оборудва с Wi-Fi всички свои машини през 2009 година.
Компанията вече реализира първия етап от своя амбициозен проект. Дилърите на производителя в момента могат да добавят WiFi функционалност в различни модели автомобили.
От следващата година модулите за безжичната комуникация ще се вграждат още на етапа на производството на колите. Автомобилите ще се свързват към мрежа за мобилна връзка, а специална WiFi станция вътре в тях ще предоставя сигнал към пътниците.
За да се възползват от безжичната комуникация, притежателите на Крайслер ще трябва да сключват абонаментни договори с оператори.

От известно време Крайслер се намира в изключително трудно положение. Американският автомобилен производител е изпадал много рядко в такава ситуация през своята 80-годишна история, писа dailytech.com.
През 1998 година компанията бе закупена от Даймлер-Бенц, което естествено се отрази на технологията и платформата на линията модели на Крайслер. Влиянието на Мерцедес обаче не беше достатъчно, за да спре резкия спад в бизнеса на компанията, което доведе до продажба на 80.1% от Крайслер на Cerberus Capital Management през 2007 година.
Новата стратегия на американския автомобилен производител залага не на привличане на потребителите чрез атрактивни модели в салоните, а на подобрение на внедрените в колите технологии. Интернет достъпът е една от целите на компанията. Бъдещите варианти на системата вероятно ще се възползват и от технологии като WiMAX.

Коментар