IBM: Имаме най-мощния сървър в света

IBM: Имаме най-мощния сървър в света
Произлиза от технология за видео игри и използва новаторски чип
27/06/2007
Гигантът IBM обяви, че е създал най-мощния сървър в света. Това е машината System p5 595 – „звяр” с 64-ядрен процесорен модул, който извършва рекордните 4 милиона транзакции в минута.
Новата революционна технология на компанията, Dual Stress, е била разработена първоначално за свръхбързи видеоигри и внедрена за първи път в машините System p5.
Dual Stress разрешава фундаменталната физична загадка, която „дразнеше” дизайнерите на процесори още от зората на полупроводниковата индустрия. Учените откриха метод едновременно да разширяват и компресират силиция, с което придават драматично увеличение на скоростта и енергийната ефективност на процесора.
Този върхов процес увеличава с 24% скоростта на транзисторите, при същите нива на мощност, в сравнение с транзистори, произведени без въпросната технология. Dual Stress може да бъде използвана също така за намаляване на потреблението на енергия.
IBM очаква новите системи да засилят водещата й позиция в сегмента на Unix сървърите, където компанията е първа по дял на приходите, според IDC.
IBM обяви също голям напредък при виртуализацията. Нейният продукт Tivoli Usage and Accounting Manager (UAM) позволява на ІТ-отделите стриктно да следят и осчетоводяват индивидуалното използване на ресурсите на сървъра – например на фирмите за комунални услуги да събират дължимите за електроенергия и вода суми.

Коментар