„иЦентрове” е кандидат за световна ИТ награда

Проект „иЦентрове” е сред десетте финалисти в конкурса „Предизвикателството на Стокхолм” за световната награда за ИТ проект на 2007 година в категорията „Обучение”, съобщиха от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).
България се състезава с общо 615 участници от цял свят, 400 от които в категорията „Обучение”, 132 в раздел „Икономическо развитие” и 83 – “Публична администрация”. Нашият проект е сред финалистите в най-оспорваната категория – обучение.
Победителят във всяка една от категориите ще бъде обявен в Стокхолм на 22 май, когато е кулминацията на Седмицата на предизвикателството в шведската столица.
Проект „иЦентрове” се управлява от сдружение, чийто основен учредител е ДАИТС. Мрежата разполага с над 105 точки за достъп и предлага ИТ обучение, достъп до ИТ-базирани услуги за гражданите и малки и средни предприятия в местните общности на България.
Сред дейностите, които наредиха „иЦентрове” сред 10-те най-добри проекти за ИТ образование в света, е обучението по базови компютърни умения на държавни служители, безработни, незаети учители, граждани с физически увреждания, роми, възрастни над 55 години от малки и отдалечени райони, както и на деца, лишени от родителски грижи. Голяма част от незаетите, които са преминали курсовете , вече работят.

Коментар