Орбител инвестира 12 млн. евро в оптична мрежа

Орбител стартира собствена национална оптична мрежа, изградена по DWDM технология, съобщиха от телекома. Инвестицията от 12 млн. евро е част от стратегия на Орбител да се развие като ключов оператор на широколентови услуги в страната.
Най-новият доклад на Европейската комисия за развитието на пазара на електронни комуникации класира страната на последно място със 7,6% разпространение на широколентови услуги при 20% средно за общността. Това означава, че пазарът ни има сериозен потенциал, коментира Шандор Полани, изпълнителен директор на Орбител.
Първата стъпка от плана на телекома е навлизане в нов за него потребителски сегмент, на базата на подписания през януари 2008 г. договор за битстрийм. Изпълнението на плана ще зависи и от прилагането в България на европейските тенденции за засилване на конкуренцията в телекомуникациите в полза на потребителите, посочиха от Орбител.
Опорната мрежа на компанията има покритие на 90% от населението на страната. Компанията ще използва своята мрежа за подкрепа на услугите си за крайни потребители, както и за междуградски и международен пренос, в сътрудничество със свои партньори.

Коментар