Nokia вижда светло бъдеще пред себе си

Бизнесът на Nokia потръгна след продажбата на подразделението за телефони на Microsoft

Бизнесът на Nokia потръгна след продажбата на губещото подразделение за мобилни телефони на Microsoft и освобождаването на една четвърт от персонала

Nokia повиши дългосрочната си прогноза за оперативна печалба в ключовия за компанията бизнес с телекомуникационно оборудване. Финландският производител планира да увеличи приходите си през следващата година.

Оптимизмът на Nokia говори, че бизнесът на компанията се е нормализирал след продажбата на губещото подразделение за мобилни телефони на Microsoft и мащабното реструктуриране, в рамките на което беше съкратена една четвърт от персонала.

Оперативният марж на подразделението за мрежово оборудване на Nokia се движи в диапазона 8-11%, докато година по-рано този показател беше в пределите на 5-10%.

Отказвайки се от производството на мобилни телефони, Nokia успя да се концентрира напълно върху телекомуникационното оборудване, което обезпечава около 90% от общите приходи на компанията. Конкуренти на Nokia в този сектор от пазара са Huawei, Ericsson и Alcatel-Lucent.

Останалите 10% приходи на Nokia идват от картографската услуга Here и от такси за ползване на нейни патенти от други компании. Nokia очаква през 2015 г. приходите й във всичките три направления да нараснат, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Коментари по темата: „Nokia вижда светло бъдеще пред себе си”

добавете коментар...

  1. Gorolom

    Аз не съм виждал нокия-switch/router или поне мрежова карта. Сигурно имат в предвид продажба на 4G/LTE mobilni станции и централи.

Коментар