ЕК финансира изследвания в сигурността

Новата европейска лаборатория за изследвания на Symantec ще получи подкрепа от водещи научни организации в областта на информационните технологии. Съвместният проект ще проучва съществуващи и нови интернет заплахи.
Европейската комисия ще отдели финансиране на Symantec Research Lab за колективни изследвания, съобщават от компанията за сигурност. Отпуснатите средства ще се изразходват в проекта WOMBAT – Световно наблюдение на поведението на зловредния код и заплахите от атаки.
Лабораторията е разположена в технологичния парк София-Антиполис в южна Франция. Проектът WOMBAT ще използва данни от глобалната мрежа на Symantec – Global Intelligence Network, ще изучава и разработва нови технологии за оценка на атаките, както и модели, които ще помогнат на специалистите да избират правилните контра мерки за защита от заплахите в интернет.
WOMBAT е третият дългосрочен проект, по който Symantec получава финансиране от Европейската комисия. Компанията си сътрудничи също така с научно-изследователски институти, други технологични компании и европейски оператори по проекта AntiPhish. Наскоро пък приключиха работите по LOBSTER – финансиран от ЕС проект за защита на европейските магистрали за предаване на данни.
Лабораторията във Франция си партнира с правителствени ведомства, университети и фирми както по дългосрочния проекти, така и в краткосрочни разработки с бързо приложение. Сред постиженията на лабораторията са първата технология за защита от спам на Symantec, система за увеличаване на производителността на продуктите за резервно копиране и технология за защита на критични инфраструктури.
Европейската Symantec Research Labs се оглавява от Марк Дасие, световно признат експерт по компютърна сигурност. Той е работил и като мениджър на лабораторията за глобална сигурност на IBM в Цюрих.

Коментар