ДАИТС ще си партнира с ЕSRI по европейски директиви за ГИС

Споразумение за сътрудничество в областта на геопространствените и информационни системи постигнаха Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС) и фирма ЕSRI-България. Партньорството ще разширява използването на географски информационни системи (ГИС) в страната и ще подпомага образователната, научна и практическа дейност в областта.

ДАИТС ще използва утвърдените структури в държавата за реализиране на конкретните проекти. Дейностите съответстват на ангажиментите на България като член на ЕС, в изпълнение на директиви, свързани с управление на пространствени данни, информационни технологии и административен капацитет.

Два стратегически приоритета, по които ДАИТС разработва политики и осъществява конкретни проекти и инициативи с използване на географски информационни системи, са Директива 2007/02/ за инфраструктурата на пространствените данни (INSPIRE) и Директива 2007/60/ за оценка и управление на риска от наводнение.

С две решения на Министерски съвет ДАИТС е определена като държавна структура, която отговаря за транспонирането на директивите в България. Първата инициатива, която агенцията ще подкрепи, е започващата на 8 април двудневна конференция на ЕSRI „ГИС за устойчиво развитие” в хотел „Радисън”.

Коментар