Слънчевата енергия може да захранва стократно САЩ

САЩ могат да посрещнат енергийните си нужди чрез улавяне на една малка частица от неограничената и абсолютно чиста енергия, която докосва нацията всеки ден под формата на слънчева светлина. Това е изводът на нов доклад „Звездната енергия – нарастващата роля на слънчевата енергия в Америка”, публикуван от Environment America.

Всеки ден до САЩ достига достатъчно слънчева енергия, за да захранва страната стократно, казват авторите на доклада. 35 милиона домакинства и предприятия биха могли да се захранват само от слънчеви панели, пише GreenTech.bg.

Соларният фотоволтаичен капацитет в САЩ се е утроил през последните две години. Над половината от всички новоинсталирани мощности в страната са за производство на електрическа енергия от слънчеви инсталации.

В момента вече има достатъчно инсталирана мощност за захранване на 3,2 милиона домове. Авторите на доклада предлагат САЩ да си постави за цел да генерира 10 процента от електричеството си от слънчева енергия до 2030 г.

Едновременно с това докладът изброява множество ползи от увеличаването на дела на слънчевата енергия, включително справянето с изменението на климата, по-чистият въздух, спестяването на вода, създаването на нови работни места.

Коментари по темата: „Слънчевата енергия може да захранва стократно САЩ”

добавете коментар...

  1. Фофу

    Ще има да чакаш Angello. Това не ти е България, т.е. КГБ-ДС ченгесария.

  2. Венци

    Там това няма да се случи – ако сложат такса зелена енергия Обама трябва да си подаде оставката. Реално с възобновяемите източници на енергия се пестят пари и би трябвало цената на тока да спадне – ние в България винаги правим обратното и затова тук имаме такса.

  3. Angello

    Искам да видя физиономиите на американците като им тръснат +17% такса “зелена енергия” защото “правителството така реши” или подобен повод.

Коментар