Договорът против кибер престъпността набира сила

Броят на държавите, ратифицирали единствения съществуващ международен договор за киберпрестъпността, се очаква да се удвои през тази година. Това е знак, че постепенно усилията и желанието на държавите да контролират реда в Интернет се засилват, писа news.yahoo.com.

Споразумението по киберпрестъпност, съставено от Съвета на Европа, което установява ръководните принципи на законите и процедурите за справяне с Интернет престъпленията, бе създадено и подписано през 2001 година. Различните държави могат да подпишат договора, показвайки по този начин своята добра воля да го спазват, а след като променят законите си съобразно него, могат и да го ратифицират.

Досега само 22 страни са ратифицирали споразумението, което е по-нисък от очаквания брой, имайки предвид, че то съществува от цели седем години, изказват мнение от Съвета на Европа.

Въпреки всичко, от Съвета очакват до месец февруари 2009 година общият брой държави, ратифицирали международния договор, да достигне около 40. Представители на тялото на ЕС изказаха разочарование от желанието за възприемане на споразумението през 2007, но очакванията за тази година са оптимистични.

Причина за това бавно възприемане и ратифициране на договора от страна на държавите е, че пълното му съгласуване с местните законодателства води до пораждане на сложни процедури, свързани с нуждата от промяна на законите на страните. Много често Съветът работи в тясно сътрудничество с различните правителства, за да се осигури пълно изпълнение на нормите на международния договор.

Държави извън 47-те страни-членки на Съвета, представляващ европейските страни, също могат да заявят молба за присъединяване към международното споразумение. Така например, САЩ вече са ратифицирали договора, като все повече страни извън Стария континент изказват интереси към присъединяване към договора.

Филипините, Доминиканската Република, Мексико, Коста Рика, ЮАР и Бразилия се намират в момента на различни етапи в съгласуването на законите си със споразумението. Засега международният договор е подписан от 43 държави, като остава да бъде ратифициран от още 21, а 22 страни вече го прилагат на практика.

Споразумението има за цел да осигури по-бързо и по-ефикасно преследване на киберпрестъпността, както и по-добро сътрудничество между различните държавни агенции, съблюдаващи за спазването на закона, тъй като много често разследванията излизат извън границите на дадената страна. Така например, според международното споразумение, страните трябва да могат да осъществяват контакт с дадена чужда агенция по всяко време, за да сътрудничат при дигитално разследване.

Договорът вече пожъна известен успех. В Румъния, която се счита за люлка на киберпрестъпността в Източна Европа, той стана причина за увеличение на броя на разследванията на случаи за кибер престъпления, в резултат на което се е стигнало и до издаване на осъдителни присъди.

Все още обаче в много държави легалните системи имат доста да наваксват. Съдиите в редица страни имат малък или никакъв опит относно работата по случаи за киберпрестъпност, тъй като напредналите технологии са се появили, доста след като те са били обучени. Въпреки това, от Съвета казват, че няма място за притеснение, тъй като същите препятствия са се появили и в зората на случаите за пране на пари, но постепенно законовите системи са се приспособили към тях.

Коментар