Samsung и LG подготвят телевизори с квантови точки

QD телевизорите ще конкурират успешно OLED, благодарение на по-ниската си себестойност

QD телевизорите ще конкурират успешно OLED, благодарение на по-ниската си себестойност

Още през 2015 година Samsung и LG ще пуснат на пазара телевизори, които използват технология с квантови точки, съобщи наскоро Korea Times, позовавайки се на официален представител от Samsung.

QD телевизорите ще конкурират успешно OLED, благодарение на по-ниската си себестойност. Твърди се, че квантовите панели са сравними по качество на изображението с OLED екраните.

QD TV се явяват модификация на течнокристалните дисплеи, което означава, че няма да са необходими големи инвестиции в нови производствени мощности.

Принципно, технологията на квантовите точки се счита за опасна, поради използването на кадмий, който е вреден за околната среда. Но Samsung и американската химическа компания Dow Chemical са разработили вариант на QD технологията без кадмий.

Корейският производител се надява, че телевизорите от ново поколение ще му помогнат да увеличи още повече дела си на ТВ пазара, където е несменяем лидер.

LG също се надява да извлече полза от QD TV, макар че не планира да се откаже скоро от бизнеса с OLED телевизори. В създаването на QD TV без кадмий LG си партнира с LG Chem и Dow Chemical. Очаква се компанията да покаже първия подобен модел на изложението CES в Лас Вегас.

Коментар