Нов шанс за наши фирми по европейски проекти

Български фирми могат да участват като под-изпълнители по някои от европейските програми за Глобалната навигационна спътникова система (ГНСС). На заседание на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика, проведено в Люксембург, е постигнато политическо съгласие за приемане на промени в регламента на Европейския парламент и на Съвета за продължаване на изпълнението на програмите за спътникова радионавигация.
Предложението дава нов тласък на реализирането на европейските програми за ГНСС за периода между 1 януари 2007 г. и 31 декември 2013 г., съобщават от Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), чийто председател Пламен Вачков участва на срещата в Люксембург.
Регламентът цели подобряване на публичното управление на програмите чрез стриктно разделение на отговорностите между институциите. Залегналите в него принципи за възлагане на обществените поръчки при организиране на конкурентни и прозрачни конкурси създават условия за участие на фирми от всички държави-членки, включително и от България, в качеството им на под-изпълнители.
ДАИТС ще организира среща с български фирми, проявяващи интерес към участие в европейските програми за ГНСС, с оглед обединяване на усилията на държавните институции и бизнеса в тази насока.

Коментар