Софтуер строи любителски роботи R2-D2

Нов софтуер на Microsoft ще позволи на любителите да построяват свои собствени версии на робота R2-D2 от сагата „Междузвездни войни” или машината Robot B9 от „Изгубени в Космоса”. Microsoft Robotics Developer Studio 2008 може да се използва и от университети и комерсиални разработчици за създаване на роботи за индустриална или научна употреба, казват от софтуерния гигант.

Базираният на Windows софтуер позволява на потребителите да създават и отстранят дефекти в програми за роботи, използвани при различни хардуерни платформи, посредством drag-and-drop интерфейс, основан на Visual Programming Language (VPL). Един модул за симулации предлага виртуален, 3D предварителен преглед на поведението на робота в реалния свят.

Microsoft Robotics Developer Studio 2008 включва известен брой подобрения в сравнение с предишните версии на софтуера, който досега е бил свален над 200 000 пъти, съобщават от компанията. Увеличената работоспособност дава подобрение между 150% и 300% в генерирането на съобщения между препрограмирани услуги.

Поддръжката за LINQ (language integrated queries), която намалява използването на мрежата и опростява оторизацията на услуги, също е подобрена. Един нов инструмент дава възможност на потребителите да дефинират изчислителни области вътре във VPL.

В свое изявление Microsoft казва, че софтуерът има за цел да помогне на компанията да спечели от развиващите се нови пазари за роботика. Сред комерсиалните потребители на софтуера за роботи на Microsoft е и компанията Aldebaran Robotics. Базираната в Париж фирма разработва, както тя го нарича, първия „робот за домашни услуги” в света.

Наречен Nao, роботът на Aldebaran се характеризира с човешка форма, гласово разпознаване, синтезатор за говор и лице, което ще изразява емоции. На Nao са му нужни още няколко години обаче, преди да бъде пуснат на пазара.

Крайната версия на Robotics Developer Studio 2008 ще стане достъпна по-късно през тази година, съобщиха от Microsoft. Нейното сваляне ще бъде безплатно за некомерсиалните потребители.

по темата: „Софтуер строи любителски роботи R2-D2”

добавете коментар...

  1. Симеон Валентинов Димитров

    Кой е тозй софтуер чрез които мога да програмирам свои робот?
    Искам да разбера коя е , защото има своя идея.Ако можи да пишите на moninito@abv.bg.
    Благодаря за вниманието.
    А и идеата е страхотна.

Коментар