Хибридни GSM/Wi-Fi телефони пестят пари на оператори и абонати

Хибридни GSM/Wi-Fi телефони пестят пари на оператори и абонати

Технологията съкращава инвестициите в клетъчно оборудване и позволява на хората да комуникират по-евтино

01/08/2006
Взаимодействие на клетъчни и локални безжични мрежи е новото предизвикателство за мобилната индустрия. Водещите компании от сектора разработват технологии и устройства, които работят еднакво добре както в обсега на клетъчните мрежи, така и извън тях, където има Wi-Fi покритие. 

Това е една сравнително нова тенденция в мобилния свят, чиято цел е да осигури пълна съвместимост между локалните и клетъчните мрежи. По този начин операторите ще си спестят скъпи инвестиции в клетъчно оборудване на места, където вече са установени безжични Wi-Fi комуникации.
Nokia е една от компаниите, които разработват подобни технологии. В момента гигантът тества технологията във Финландия. Пилотната система, наречена Unlicensed Mobile Access (UMA), ще обхване десетки домове и ще осигури на потребителите възможност да превключват между Wi-Fi и клетъчна мрежа с помощта на хибридни хендсети.
Новите устройства за глас и данни ще работят в два режима – GSM и Wi-Fi. Подобно решение ще спести пари и на потребителите, тъй като те ще плащат по-малко, когато комуникират през W-Fi в зоните, покривани от т.нар. горещи точки (hot-spots). Такива точки “никнат като гъби” не само във Финландия, но и в много други части на Европа, Америка и по целия свят.

Конвергенция GSM-WiFi
Тенденция
– Големи компании от мобилната индустрия разработват технологии и устройства, които превключват между клетъчни и безжични Wi-Fi мрежи
Ползата
– Операторите ще си спестят инвестиции в оборудване за клетъчни мрежи в райони, обхванати от Wi-Fi;
– Потребителите ще комуникират по-евтино, когато са в обсега на Wi-Fi
Пазарът
– Според пазарните проучвания, през 2010 година в употреба ще бъдат между 100 и 132 милиона хибридни GSM-WiFi мобилни устройства

Друг от големите производители, Motorola, от една година работи съвместно със Skype, за да предложи на потребителите GSM-и с възможност за разговори през Интернет, където има W-Fi покритие.

Появата на новите хибридни технологии и мобилни апарати ще даде непозната досега свобода на потребителите, вкл. и от средите на бизнеса. Те ще могат да инициират различни функции – безжично телефонно обаждане, VoIP обаждане или търсене в Интернет, без да им се налага да мислят каква услуга е достъпна на мястото, където се намират, коментират експерти.
Телефонът на Nokia, например, ще превключва от клетъчна на Wi-Fi връзка, когато открие, че е в обсега на Wi-Fi мрежа. И обратно, връзката ще се прехвърля от Wi-Fi към GSM, щом потребителят излезе от зоната на “горещата точка”. 
Според различни проучвания, пазарът на хибридни хендсeти има бляскаво бъдеще. Компанията In-Stat, например, прогнозира, че към 2010 година в употреба ще влязат около 132 милиона GSM/Wi-Fi апарати. Друга компания, Abi Research, посочва бройката от 100 милиона към края на десетилетието.
Фактор за растежа е включването в играта на големи телекомуникационни оператори като BT и Korea Telecom, посочват анализатори на пазара.

по темата: „Хибридни GSM/Wi-Fi телефони пестят пари на оператори и абонати”

добавете коментар...

  1. The_Ghost

    Погледнете характеристиките на BenqSiemens P51 и тогава ми говорете за нови технологии

Коментар